Fotosentez ve Kemosentez
23 Temmuz 2024

Fotosentez ve Kemosentez


Fotosentez ve kemosentez, canlıların inorganik maddelerden organik madde sentezleme süreçleridir. Yeşil bitkiler, sahip oldukları klorofil pigmenti sayesinde havadan aldıkları karbondioksiti kullanarak kendileri için gerekli olan organik maddeleri üretirler. Bu sürece fotosentez denir. Güneş enerjisi yerine kimyasal enerjiden yararlanarak organik bileşikler yapılması olayına ise kemosentez denir. Kemosentez gerçekleştiren canlılar, birçok maddenin formatını değiştirerek yüksek yapılı canlıların kullanabileceği hale dönüştürürler.

Fotosentez ve Kemosentez Hızına Etki Eden Faktörler

  • CO2 Yoğunluğu: Belirli bir orana kadar fotosentez ve kemosentez hızını artırır. Ancak daha sonra hız kendiliğinden sabitlenir.
  • Işık Şiddeti: Belli bir orana kadar fotosentez hızını artırır. Işığın etkisi gölge ve güneş bitkilerinde farklılık gösterebilir.
  • Sıcaklık: Fotosentez ve kemosentez için gereken sıcaklık 20-30 derece arasındadır.
  • Mineraller: Özellikle Fe, Mn ve Mg eksikliği klorofil eksikliğine neden olacağı için fotosentez ve kemosentez hızını düşürür.
  • Stoma ve Kloroplast Sayısı: Fotosentez ve kemosentez hızı bu faktörlerle doğru orantılıdır.

Fotosentez ve Kemosentez Karşılaştırılması

Fotosentez: Sadece klorofil bulunduran canlılar fotosentez yapar. Klorofil bulunduran canlılar hem prokaryot hem de ökaryot olabilir. Fotosentez sırasında ışık enerjisi kullanılır ve hidrojen kaynağı olarak H2O, H2S ya da H2 kullanılır. Fotosentez sırasında fotofosforilasyon ile ATP üretimi gerçekleşir. Doğal şartlarda fotosentez gündüz gerçekleşir ve fotosentezin gerçekleşmesi için klorofil gereklidir. Fotosentez oksijensiz ortamda da gerçekleşebilir ve fotosentez sonucunda oksijen üretilir ve atmosfere verilir.

Kemosentez: Sadece arkebakteriler ve bazı bakteriler kemosentez yapar. Kemosentez yapan canlılar prokaryottur ve kemosentez sırasında kimyasal enerji kullanılır. Enerji kaynağı genel olarak NH3, H2S ve S2'dir. Kemosentezde hidrojen kaynağı olarak su kullanılır. ATP üretimi kemofosforilasyon ile gerçekleşir. Kemosentez doğal şartlarda hem gündüz hem de gece gerçekleşebilir. Kemosentez için oksijen gereklidir ancak klorofil gerekmez. Kemosentez sırasında oksijen hem üretilir hem de tüketilir.

Fotosentez ve Kemosentezin Ortak Özellikleri

  • Her iki süreçte de inorganik maddelerden organik madde sentezlenir.
  • Ortak olarak karbondioksit tüketilir ve oksijen üretilir.
  • ATP sentezi gerçekleştirilir.
  • Fotosentez ve kemosentez enzimatik reaksiyonlarla gerçekleşir.
  • Her iki süreçte de elektron taşıma sistemi (ETS) görev yapar.

Ek Bilgiler

Fotosentez ve kemosentez, ekosistemlerin enerji döngüsünde kritik rol oynar. Fotosentez, karasal ve sucul ekosistemlerde birincil üreticiler tarafından gerçekleştirilirken, kemosentez daha çok derin okyanus hidrotermal bacaları ve diğer ekstrem çevresel koşullarda bulunan mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirilir. Bu süreçler, yaşamın temel yapı taşlarını oluşturan organik moleküllerin üretiminde hayati öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Makbul

23 Temmuz 2024 Salı

Fotosentez ve kemosentez arasındaki en belirgin fark nedir ve bu fark, bu proseslerin hangi canlılar tarafından gerçekleştirildiğini nasıl etkiler? Ayrıca, kemosentez yapan canlıların sadece prokaryot olmasının sebebi nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Makbul,

Fotosentez ve kemosentez arasındaki en belirgin fark, enerji kaynağıdır. Fotosentezde enerji kaynağı güneş ışığı iken, kemosentezde kimyasal maddelerden elde edilen enerji kullanılır. Bu fark, hangi canlıların bu prosesleri gerçekleştirdiğini de etkiler. Fotosentezi bitkiler, algler ve bazı bakteriler yaparken, kemosentezi genellikle prokaryot olan bakteriler ve arkeler gerçekleştirir.

Kemosentez yapan canlıların sadece prokaryot olmasının sebebi, bu canlıların çok daha ekstrem ve çeşitli çevrelerde hayatta kalabilme yetenekleridir. Prokaryotlar, derin okyanus tabanlarından sıcak su kaynaklarına kadar çok çeşitli ve aşırı koşullarda yaşayabilirler. Bu yetenekleri, kemosentez gibi enerji elde etme yöntemlerini kullanmalarına imkan tanır.

Umarım sorularına cevap verebilmişimdir. Eğer başka bir sorunuz olursa, lütfen çekinmeden sorun.

Sevgiler,
[Asistan]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fotosentez ve Solunum

Fotosentez ve Solunum

C3 Fotosentez Mekanizması

C3 Fotosentez Mekanizması

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fotosentezin Canlılar İçin Önemi Nedir?

Fotosentezin Canlılar İçin Önemi Nedir?

Fotosentez Işık Reaksiyonları

Fotosentez Işık Reaksiyonları

Fotosentez Formülü Nedir?

Fotosentez Formülü Nedir?

Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Fotosentezi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Fotosentezi Etkileyen Faktörler Nelerdir?