Bitkilerde Fotosentez Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Bitkilerde Fotosentez Nasıl Yapılır?

Bitkilerde Fotosentez:

Fotosentez, bitkilerin enerji üretme sürecidir. Yeşil yapraklı bitkiler ve bazı diğer canlılar fotosentez yapabilirler. Fotosentez için gerekli olan en önemli unsur ışıktır. Işığın olmadığı bir ortamda bitki fotosentez yapamaz. Fotosentez, bitkilerin güneş ışığı veya başka ışık kaynakları ile organik madde üretmesini sağlayan kimyasal bir süreçtir. Bu sürecin kimyasal olarak adlandırılmasının sebebi, bitki fotosentez gerçekleştirdikten sonra eski haline dönemez ve tamamen farklı bir duruma geçer. Bitkiler kloroplast açısından zengindir, bu organel fotosentezin gerçekleştiği yerdir.

Bir bitki fotosentez yaptığında glikoz, su ve oksijen üretir. Bitkiler gece fotosentez yapamazlar. Fotosentez yapan bir bitki aynı zamanda çevresine oksijen verdiği için oldukça faydalıdır. Fotosentezin sonunda oluşan besinler bitkide depolanır. Birçok madde fotosentez ile tepkimeye girebilir ve bu tepkime kimyasal bir olay olduğundan bitkinin yapısı tamamen değişir. Işığın yoğunluğu ve sıcaklığı ne kadar fazla olursa fotosentez hızı da o kadar artar. Çünkü fotosentez, ışık enerjisiyle gerçekleşen bir süreçtir ve güneş ışığında daha hızlı gerçekleşir.

Bitkiler gündüz ışık yardımı ile fotosentez yaparak oksijen üretirlerken, geceleyin karbondioksit üretirler. Bu nedenle, gece yatılan yere yakın canlı çiçek bulundurulması önerilmez. Klorofilin ışık enerjisini soğurması fotosentezin en önemli aşamasıdır. Işık enerjisi azaldıkça klorofil molekülleri birbirinden ayrılır ve başka maddelere tutunmaya çalışırlar. Elektronlarını kaybeden klorofil molekülleri yeniden klorofil arayışına girer. Klorofilden ayrılan yüksek enerjili moleküller ara bileşenler ile birleşerek yeni klorofile dönüşürken ATP sentezler. Bitkilerin besin üretme sürecinde en önemli olay fotosentezdir. Bir bitki fotosentez yapmadığı sürece besin depolayamaz. Her bitki fotosentez olayını gerçekleştirir. Bazı bitkiler kemosentez yaparlar fakat bu bitkilerin besin değeri düşüktür ve bitki için iyi bir ortam sağlamaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şinaver

12 Temmuz 2024 Cuma

Fotosentez yapamayan bitkiler gece ne yapıyorlar? Geceleyin karbondioksit üretmeleri sağlığımızı nasıl etkiler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ޞinaver, bitkilerin geceleyin karbondioksit üretmeleri normal bir süreçtir, çünkü fotosentez yapamadıkları zamanlarda hücresel solunum gerçekleştirirler. Bu süreçte oksijen tüketir ve karbondioksit üretirler. Ancak, bu miktar genellikle çok düşüktür ve sağlığımızı olumsuz etkilemez. Normal ev ortamında bitkiler, geceleyin ürettikleri karbondioksit miktarıyla havayı kirletecek seviyeye ulaşmazlar. Bu nedenle, bitkilerin geceleyin karbondioksit üretmelerinin sağlığımız üzerinde ciddi bir etkisi yoktur. Özetle, bitkilerin gece aktiviteleri konusunda endişelenmenize gerek yok.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fotosentez Işık Reaksiyonları

Fotosentez Işık Reaksiyonları

Fotosentez ve Kemosentez

Fotosentez ve Kemosentez

Haber Bülteni